22 nov 2021
Techathon 2021: spectaculair plan voor monumentaal gebouw in Arnhem
Het markante kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem kan aan een tweede leven beginnen. Dat is in ieder geval de bedoeling van de winnaars van de Techathon 2021. Juryvoorzitter Marleen Hermans, in het dagelijks leven hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw, maakte even vóór zes uur vanavond bekend dat het team Kuijpers/HvA//ROC Tilburg zich de winnaar mag noemen van de prestigieuze wedstrijd voor installatiebedrijven en technische opleidingen. Er ging een intensieve dag vol denkwerk aan vooraf, waarbij de spanning soms hoog opliep. De jury noemde in haar eindoordeel het winnende plan ‘innovatief, financieel en technisch haalbaar en realistisch’.
Circulaire aanpak van een verouderd gebouw
Circulair bouwen, renoveren en installeren stond centraal tijdens de tweede Techathon, die vandaag in Arnhem plaatsvond. De deelnemende teams kregen een heldere opdracht: creëer een nieuwe toekomst voor het monumentale kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem. Het gebouw aan het Stationsplein-West, dat dateert uit 1955, is in vrijwel alle opzichten verouderd. Voor de tien deelnemende teams was de uitdaging om met een circulair en energiezuinig plan voor het gebouw te komen.
Een compleet plan in één dag
De teams gingen aan het werk onder hoge tijdsdruk. Ze hadden precies één dag de tijd om hun plannen te bedenken en te presenteren. Ieder team bestond uit een mix van high potentials van installatiebedrijven en studenten van hbo- en mbo-niveau. Om acht uur vanochtend waren Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, en Roger Mol, directeur Transacties & Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf, aanwezig om de deelnemers succes te wensen. Terpstra: ‘Jullie zijn de Makers van Morgen. De oplossing voor de grote maatschappelijke problemen van deze tijd komen van jullie generatie. Met jullie kennis en doorzettingsvermogen maken we de technieksector circulair.’
Unaniem besluit
De juryleden waren onder de indruk van alle ingediende plannen en ideeën. Toch was er geen verschil van mening over de winnaar. Volgens de jury was het team Kuijpers/HvA/ROC Tilburg er het beste in geslaagd om circulaire elementen te combineren met energiezuinige oplossingen. Het team Van Dorp/Avans/Van Dorp Academie legde beslag op de tweede plaats met een plan waarin refurbishing van installaties en installatiematerialen centraal staat.
Een trofee en 5.000 euro
Aan het eind van een bewogen dag mocht algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland de prijs aan de teamcaptain uitreiken. Het bleef niet bij een beker en eeuwige roem. De leden van het winnende team mogen ook een bedrag van € 5.000 verdelen en ontvangen een aantal circulaire cadeaus. Bovendien gaat het Rijksvastgoedbedrijf serieus aan het werk met het winnende plan. Erik Boer nodigde de winnaars direct uit voor een rondleiding en een inhoudelijk gesprek over de circulaire plannen.
Organisatie
Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de HAN/SEECE en de overige kennisorganisaties in de installatiebranche (Wij Techniek, ISSO en TVVL). Techathon 2021 komt voort uit de toekomstverkenning CONNECT2025 van de techniekbranche.